top of page
  • Pål Espen Olsen

En hestehandel med døden

Skammen lover å beskytte deg: Fra de overveldende og truende følelsene som ingen kunne hjelpe deg med å bære, tåle og forstå. Og fra den livsfarlige utstøtelsen fra gruppa. Med en fløyelsmyk tunge og overbevisning – som i realiteten er gaslighting av ypperste klasse.


Men beskyttelsen koster, og skammen krever betaling. I form av et gissel: Det dypeste, mest genuine deg. Og gisselet sperres inne i et nærmest usynlig gissel. Hvor det ofte utvikler Stockholms syndrom. Mens det sakte kveles i ensomhet.


Det hender at det ender med faktisk, endelig død. Noen av oss klarer ikke å sitte i fengsel over tid og ser ingen annen utvei enn å gjøre slutt på livet. Andre ganger er døden saktere og mer snikende; I form av svekket immunsystem, hjerte- og karlidelser eller kreft. Og alltid ensomhet.


På skammens kirkegård hviler leken og kreativiteten. Smerten og raseriet. Lengselen og håpet. Nysgjerrigheten og motet. Og altfor ofte kjærligheten.


Men vi av oss som har overlevd så langt, kan bryte fri. Vi kan avsløre både dommere og fangevoktere og bryte ut. Sammen. De delene av oss som lenge har hvilt på skammens kirkegård kan vekkes til live igjen. De er ikke borte for alltid, men de slumrer godt.


Noe av jobben kan vi klare på egenhånd, men den virkelige friheten finner vi først når vi ser oss selv og hverandre helt uten skam. Når vi ser hverandre i nysgjerrighet, undring, aksept og kjærlighet.


Vil du bli med?

166 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Mot en frigjørende forståelse av skam

«Ta deg sammen! Mann deg opp! Ikke vær så pysete!» Dette mantraet gikk igjen hele oppveksten. Først pappa. Og bestefar. Mamma og bestemor kunne nikke eller samtykke i sin stillhet. En anerkjennende ry

Skammens briller

Skammen er barnets automatiske og ubevisste tolkning av egen verdi ut fra foreldrenes manglende evne til å se og bekrefte og trøste og elske. Skammen er de andre barna som ikke ville leke med deg ford

Comments


bottom of page