top of page
  • Pål Espen Olsen

Jeg vil at du skal vite...

...at når jeg skriver og snakker så mye om skam, så snakker jeg egentlig om aksept og kjærlighet.


Jeg opererer med et vidt kjærlighetsbegrep. Jeg sikter til den dype og varme følelsen som bryr seg om og ønsker godt for den andre. Eller dyrene og naturen og kloden. En kombinasjon av omsorg og omtanke, anerkjennelse og respekt, verdsettelse og vennlighet. En begeistring for skjønnheten i det komplekse og sårbare levende. En følelse som forteller deg og meg at vi alle er verdifulle akkurat som vi er – på godt óg vondt. En ubetinget kjærlighet som ikke krever noe som helst i retur. En følelse mange av oss dessverre ikke er bortskjemt med å være mottaker av.


Forelskelse, seksuell lyst og romantikk er noe annet. Det er lett å bli litt forvirra. Alt i orden. Men det er altså ikke disse fenomenene jeg snakker om her. De er viktige og utfordrende og vidunderlige - særlig når de oppstår i kombinasjon med kjærligheten. Men vi lar dem ligge for nå.


Skam kan være et ekkelt og utfordrende og jævlig tema å tenke på og snakke om. Å kjenne på.


Men det mener jeg altså at vi må gjøre likevel. På en annen måte enn vi kanskje er vant med, for å forstå skammen bedre. For så å kle av den, kle den av oss.


For skammen lyver og forvirrer og fremmedgjør. Jeg tror det er en av de største blokkeringene vi bærer som både individer og samfunn. Som blokkerer for sårt tiltrengt aksept og kjærlighet til oss selv og hverandre. Som blokkerer autensitet og sårbarhet og kreativitet. Det vi trenger for å føle oss trygge i oss selv og med hverandre. Det vi trenger for å skape meningsfulle og frie liv. Det vi trenger for å skape en vennligere og mer mangfoldig verden.


Vil du bli med meg på reisen mot en mer sårbar, nysgjerrig og vennlig verden? Jeg vil gjerne ha deg med. Vi må gjøre dette sammen.


Jeg har laget et nyhetsbrev for å dele mer med meg. Inspirasjon og kunnskap. Nye idéer og prosjekter. Og en mulighet til å dele dine erfaringer eller gi meg tilbakemeldinger på det jeg deler og skaper. Meld deg på nyhetsbrevet her. Jeg gleder meg til å dele reisen med deg.

51 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Det handler ikke om religion, sies det.

Det handler om makt. Men de to temaene er ikke gjensidig utelukkende. Tvert i mot. Kanskje er vi blinde for utfordringene knyttet til religion fordi en massiv majoritet av jordas befolkning er religiø

Når en livsløgn trues

Forrige uke var det spesielt to nyhetssaker igjen løftet frem vårt absurde forhold til rusmiddelet alkohol: En streik truet i noen dager med å tømme butikker og utesteder for pils (og Pepsi Max, men l

Hva har kreft og angst til felles?

Jeg sitter her og tenker på ord igjen. Smaker på begreper. Som psykisk sykdom. Og jeg syns ikke det smaker noe godt. For hva har en lungebetennelse og en utrygg, traumatisert kropp til felles? Eller e

Comments


bottom of page