top of page
  • Pål Espen Olsen

Når hjertet brister

Kjennes det ut som at hjertet skal gå i stykker? At det er like før det brister og slites i tusen biter? La det. Et knust hjertet er like fullt et høyst levende hjerte. Vi dør ikke av det, selv om det kan føles sånn. La hjertet fortelle historiene bak. Lytt helt ut. Og enda litt til. Med omtanke og nysgjerrighet og aksept. Med kjærlighet. For der inne, innerst inne, skjuler det seg visdom vi ennå ikke visste vi var i besittelse av.

Et knust hjertet er like fullt et høyst levende hjerte. Vi dør ikke av det, selv om det kan føles sånn. La hjertet fortelle historiene bak. Lytt helt ut. Og enda litt til.

Det kan virke umulig. Det kan føles overveldende vondt og skummelt. Noen ganger er det lurt å ta det porsjonsvis. Gjøre en vurdering av hvor mye du kan klare å tygge og fordøye i denne konteksten, i dette øyeblikket av livet.


Jeg vet det kan være fristende å lytte alene. For historiene bak det knuste hjertet handler om oss og andre. Det er historiene om relasjoner og situasjoner vi har erfart. Vi vil ikke bli såra igjen. Ikke nå, ikke noen gang. Det gjør for vondt.


Nettopp derfor trenger vi å lytte til egne historier sammen med en annen. Den smerten og ensomheten som noen var med på å skape, må noen andre være med på å hele. Gjennom å bevitne og føle med. Kanskje må du lete litt etter den riktige andre. Kanskje har du allerede den riktige andre i livet ditt. Ofte er det slik. Kroppen din vet det selv om signalene kan være blanda, forvirrende og utydelige. Lytt til magen, hjertet - lytt til hele kroppen. La tankene og fornuftig innta en mindre rolle. Plasser dem i baksetet. Det hender de sier noe lurt som skal lyttes til, men det er du som har hendene på rattet. GPS’en sitter inni deg, ikke på telefonen eller internettet eller omverdenens oppfatninger om hva du skal og bør gjøre.

Den smerten og ensomheten som noen var med på å skape, må noen andre være med på å hele. Gjennom å bevitne og føle med.

Slipp noen andre inn når hjertet er ved å gå i tusen knas. Vi trenger noen ved vår side, noen som bryr seg helt på ekte. Og der, i det rommet vi lager sammen, som er større enn vi er hver for oss, kan det knuste hjertet begynne å gro sammen igjen. Til et sterkere, klokere, mindre ensomt og samtidig mer sårbart hjerte.

433 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Mot en frigjørende forståelse av skam

«Ta deg sammen! Mann deg opp! Ikke vær så pysete!» Dette mantraet gikk igjen hele oppveksten. Først pappa. Og bestefar. Mamma og bestemor kunne nikke eller samtykke i sin stillhet. En anerkjennende ry

Comments


bottom of page